گروه درسی مدیریت پروژه فناوری اطلاعات

گروه درسی مدیریت پروژه فناوری اطلاعات

این وبلاگ برای درس مدیریت پروژه فناوری اطلاعات دانشکده ی مهندسی کامپیوتر دانشگاه شریف تهیه شده است
گروه درسی مدیریت پروژه فناوری اطلاعات

گروه درسی مدیریت پروژه فناوری اطلاعات

این وبلاگ برای درس مدیریت پروژه فناوری اطلاعات دانشکده ی مهندسی کامپیوتر دانشگاه شریف تهیه شده است

صفحه‌ی شخصی

بسمه تعالی 

 

معرفی 

این صفحه‌ی شخصی رضا رحیمی از گروه 7 درس مدیریت پروژه‌های فناوری اطلاعات است.

هدف 

انتشار نتایج بدست آورده توسط هر فرد از تمرین می‌باشد.

گزارشی مختصر از بازدید از مرکز محاسبات دانشگاه صنعتی شریف

در هنگام ورود به ساختمان مرکز محاسبات(که بنایی به قدمت 40 سال است)، اولین اتاقی که توجه را به خود جلب میکند، اتاقی است که از آن بعنوان موزه و برای نگهداری سیستم های عتیق( سیستم مورد استفاده در اولین کنکور سراسری، اولین لپتاپی که با آن در دانشگاه به اینترنت وصل شدند و ...) استفاده میشود .از اوایل شروع کار مرکز محاسبات، هدف بر این بوده است که خدمات مبتنی بر فناوری اطلاعت توسط شبکه های سراسری به دانشگاه ارایه شود.

از زمستان 93، با مدیریت دکتر خرازی، تصمیم به بازسازی سیاست های کلی این مرکز گرفته میشود تا با فراهم سازی شالوده های فناوری اطلاعات، مرکز بتواند خدماتی هر چه بهتر در سطح دانشگاه و حتی خارج از آن عرضه کند. با تعیین هدف این مجموعه و مهلت انتهای پروژه، برای تخصیص بودجه شروع به فهرست کردن نیازمندی ها میشود. زیر ساخت های یک دیتا سنتر متشکل است از انرژی و برق مورد نیاز یرای کارکرد دیتا سنتر،سیستم های سرمایشی برای تعدیل دمای مجموعه، لینک های شبکه، تغییرات محیط اطراف دیتا سنتر(از جمله ساختمان مرکز محاسبات) و ... . همچنین نیروهای کاری جدیدی باید به کار گرفته میشد تا هم از دیتا سنتر به دقت پشتیبانی شود و هم سرویس مورد نظر به کاربر بخوبی انتقال داده شود. با برآورد هزینه ها، مقدار بودجه موردنیاز به 4 میلیارد تومان میرسد.

اولین کار، بعد از فراهم نمودن محیط مورد نیاز، برقرای دیتا سنتر و Rack هاست. با توجه به فضای موجود و نیاز آینده، هفتاد عدد Rack چهل و هفت unit انتخاب میشود. همچنین برای تعریف دیتا سنتر، باید از استاندارد غالب استفاده نمود که به استاندارد T.I.A942  مشهور است.این استاندارد، دارای 4 قانون وقاعده کلی است که بخصوص در قاعده چهارم (اصطلاحا tier4) ناظر بر این است که Downtime دیتاسنتر به حداقل کاهش یابد.بهترین روش هم برای تحقق این امر، استفاده از سیاست "سیستم جایگزین"  یا به قولی "از هر چیزی دوتا" است. بعنوان مثال بهتر است دو منبع برق موجود باشد تا در هنگام قطعی منبع اولیه، منبع دوم شروع به کار کند تا latency یا downtime سیستم به حداقل برسد.

در استاندارد T.I.A942 برای هر rack با 42 یونیت، حدود 6کیلو وات برق احتیاج است. بنابراین تنها برای راه اندازی سرورهای دیتا سنتر، 420 کیلووات انرژی مورد نیاز است. منطقا بایستی همین مقدار انرژی هم برای سرمایش و سیستمهای چیلر صرف شود. با همکاری سازمان توانیر، منبع برق در اطراف مرکز گذاشته میشود، همچنین مطابق اصل T.I.A942 ، وجود دو منبع برق برای کاهش downtime سیستم ضروری است.بنابراین علاوه بر این منبع، یک منبع برق دیزلی هم با مهندسی دقیق در پشت ساختمان تعبیه شده است. برای کاهش dwontime سرور ها به صفر، از منبع برق وقفه ناپذیر(UPS) استفاده میشود. UPS شامل چند باتری است که با گرفتن جریان برق، آن را در خود ذخیره میکند و هنگام قطعی میتواند انرژی ذخیره شده را در اختیار سیستم قرار دهد. همچنین میتواند بلافاصله، هنگام قطعی برق ، جریان برق را در اختیار منبع ثانویه قرار دهد تا تاخیری مشاهده نشود.

این سیستم برق رسانی،علاوه بر موارد ذکر شده، نیازمند تشکیلات اتصال به زمین، کابل کشی ،فیبر نوری، لینک های کاربرو ... نیز هست. جهت تزریق و به کارگیری  منابع مالی  این تشکیلات کلی، سیستم مالی دانشگاه دخیل میشود و کارهای دفتری برای تزریق بودجه شروع میشود.تمامی سیستم ها و تشکیلات مورد استفاده، بر حسب معیار های مختلف(از جمله هزینه خرید و نگهداری، گارانتی شرکت سازنده، کشور سازنده و...) سنجیده شده و انتخاب میشوند.

برای سیستم سرمایشی این تاسیسات، بخصوص در ناحیه ای که سرور ها در آنجا نگهداشته میشود، مهندسی دقیقی مورد نیاز است. برای اتاق سرورها، کف کاذب احتیاج است تا هم سیم های اتصالی از آنجا به سرورها متصل شوند و هم سیستم سرمایشی بتواند از پایین باد سرد را به داخل انتقال دهد و سرورها از جلو باد سرد را مکش میکند و هوای گرم را از پشت، پس میدهد. به همین دلیل rack ها روبرو به هم قرار میگیرند.

ریاست مرکز محاسبات به 4 عنصر اصلی وابسته است: ریاست کل مجموعه، معاونین فنی و اجرایی، شورای آی تی و کارشناسان که به موازات هم پروژه را جلو میبرند.

از جمله اتاق های دیگر این مرکز، میتوان به اتاق نظارت و کنترل اشاره کرد که تقریبا از تمامی تجهیزات، کابل شبکه به این اتاق کشیده است تا وضعیت آنلاین تمامی تجهیزات قابل بازرسی و کنترل باشند. در این اتاق، تقریبا 5 کارشناس مشغول به کارند که از جمله وظایف خطیر در سازمان را عهده دار هستند.



خلاصه فصل سوم منبع درس 

http://s8.picofile.com/file//fasl3.pdf.html


خلاصه فصل دوم  منبع درس 

http://s8.picofile.com/file//fasl2.pdf.html


خلاصه فصل ششم، نهم و دوازدهم  منبع درس